Çarşamba, Kasım 30, 2011

Pink Floyd hakkında

Pink Floyd progressive-psychedelic rock tarzında müzik yapan efsanevi bir rock grubudur.

1964 yılında İngiltere'de Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason ve Rick Wright tarafından kuruldu.

Gurubun isim babası Syd Barett, Pink Floyd ismini o dönemin iki önemli blues sanatçısı olan Pink Anderson ve Floyd Council isimlerinden yola çıkarak koymuştur.

Grup ilk başlarda jazz müziğini benimseyerek şarkılar yapmaya başladı. Ancak bu sıradışı bir çıkış yapabilmeleri için yeterli değildi.

İlk önemli çıkışlarını 1967'de çıkan Arnold Layne adlı single ile yakaladılar. Daha sonraları yayınlanan diğer single'larla tüm dünyada adlarından söz ettirmeye başladılar.

Şarkılarında kullandıkları bateri ve gitarları jazz ve blues alt yapılarıyla farklı akort kullanmaya başladıklarında kendi tarzları da ortaya çıkmaya başladı.

Ortaya çıkan müziğin tarzı rock veya jazz'a benzemiyordu. Blues'da değildi. Bu karmaşık tarz müzik otoriteleri tarafından "The Pink Floyd Sound" olarak benimsendi.

Tüm dünya artık Pink Floyd'u ve ortaya çıkan yeni tarzı konuşuyordu. Alışagelmiş müziklerin dışında ilk defa bir grup farklı bir şekilde müzik yapılabileceğini tüm dünyaya ispat ediyordu.



1973 yılında yayınlanan Dark Side Of The Moon adlı albüm en önemli Pink Floyd albümüdür. Albüm o kadar başarılı oldu ki, tüm dünyada 40 milyondan fazla satarak tüm zamanların en çok satan ikinci albümü olma başarısını elde etti. Albüm o güne kadar yayınlanan tüm Pink Floyd albümlerinden farklıydı. Saksafon, bayan vokalistler, Wright'ın piyano kullanarak şarkılara caz havası katması ve grup elemanlarının günlük hayatın sorunlarını tartıştıkları ses kayıtları bu albümde kullanılmıştı. Şarkılar farklı yapılarda olsa da aslında albüm tamamıyla insan hayatını temel almaktaydı.







Grubun ikinci önemli abümü The Wall 1979'da yayınlandı. Bu albümde "Pink" adındaki bir karakterin doğumundan itibaren olan süreç incelenmiş, savaş, babaya duyulan hasret, eğitim sistemi, aldatma gibi konular işlenmişti. Aynı ismi taşıyan bir filmi de vardır. Albümde bulunan "Another Brick In The Wall" isimli şarkı büyük başarı kazanmış, şarkı günümüzde bile çok dinlenmekte ve video klibi youtube'da en çok izlenenler arasında yer almaktadır.



1983 yılında Final Cut adlı albüm yayınlandı. İçerik bakımından The Wall albümünden pek farklı değildi. Bazı eleştirmenler albümü beğense de, bazıları The Wall abümünün artığı olduğunu söylediler. Pek çok otorite tarafından benzer şekilde eleştirilmiş grubun bir kriz içinde olduğu söylentileri konuşulmaya başlanmıştı.

Grup 1983'ten 1994'e kadar geçen sürede grup elemanlarının solo albümleri dışında hiç albüm yapmadı.






1994 yılında son albümleri olan The Division Bell yayınlandı. Albüm çıkışından sadece 2 hafta sonra ABD'de 1 numara olmuş, o güne kadar özlemle yeni albüm yapmalarını bekleyen hayranlarına da muhteşem bir hoşçakal hediyesi olmuştu.




1995 yılında "Marooned" ile Grammy ödülünü kazandılar.







Grup kurucularından Syd Barrett, 7 Temmuz 2006'da hayatını kaybetti.





Grubun piyanisti Richard Wright, 15 Eylül 2008 tarihinde yaşamını yitirdi.





2004'te ise Nick Mason "Inside Out" isimli Pink Floyd kitabını yazdı.





Roger Waters 1985 yılında gruptan ayrıldı. Üstün zekası ile gruba damgasını vurdu. Bugün pek çok kişi için Pink Floyd denince ilk akla gelen Roger Waters ve Dark Side Of The Moon'dur.






Roger Waters şimdi 68 yaşında ve şu sıralar yeni bir rock albümü üzerinde çalışıyor. 20 Haziran 2006'da Kuruçeşme Arena, İstanbul'da bir konser verdi ve Dark Side of The Moon albümünün tamamını canlı çaldı.
Roger Waters - Kuruçeşme Arena konseri 20-6-2006

Hiç yorum yok: